Izvor: nekretninebl.com

U gradu, balkon je možda jedina mogućnost da uživate u svježem zraku i suncu. Iako ste oduvijek sanjali o velikom dvorištu sa mnogo cvijeća, stvarnost je drugačija. Međutim, to ne treba da vas obeshrabri, naprotiv. Svaki balkon se može na vrlo jednostavan način i sa malo sredstava urediti da bude vaša istinska zelena oaza.

Sve zavisi od vaše volje i inspiracije. Balkon bi trebao biti sastavni dio vašeg doma gdje ćete se osjećati prijatno, gdje ćete uživati, a ne skladište za nepotrebne stvari i kvadrati koji vam propadaju. Već ovoga proljeća zasučite rukave.

Za uređenje balkona postoji pet osnovnih elemenata koji će vaš balkon preobraziti u zaista prijatno mjesto.

Počnite od poda. Pod, kao i u unutrašnjim prostorijama stana, ima veliki uticaj na to kakav će konačni izgled dobiti vaš balkon. Bijele ili bojene pločice daće vašem balkonu moderan izgled. One će najbolje pristajati novim zgradama na kojima dominiraju staklene površine. Pločice pak terra cotta boje ili smeđih nijansi prostor će učiniti prijatnijim i toplijim. Ovakve pločice će se odlično uklopiti u mediteranski stil uređenja. Drveni podovi daće balkonu rustičnu notu. Drvo je zahvalan materijal i približiće vas prirodi. Jednako dobro će izgledati i u modernom i u klasičnom stilu. Nemojte misliti da ćete morati mijenjati pod na balkonu da biste postigli željeni izgled. Uvijek se možete poslužiti podnim oblogama koje se montiraju. Na već postojeći pod možete staviti i neku podnu prostirku, krparu, ćilim, vještačku travu i sl. Ako niste sigurni šta staviti na pod, mi vam za početak preporučujemo ponjavu u neutranim bojama npr. crno-bijelim prugama.

Drugi element, vrlo bitan kod uređenja balkona, je namještaj. Ne pretrpavajte balkon sa namještajem posebno ne mali! Počnite sa jednostavnim stvarima. Dvije stolice i bistro stol je najvjerovatnije sve što vam treba. Cijene su raznolike a zavise od materijala od koga je namještaj napravljen kao i od proizvođača. Za relativno male balkone kupite stolice koje se mogu sklopiti. Kada ih ne koristite i tokom zime jednostavno ih možete okačiti na zid. Stol ne treba da bude velik ali je poželjno da bude malo teži kako bi spriječili eventualno prevrtanje usljed jakog vjetra. Poslužiće sto od željeza ili sto sa mermernom pločom. Dugačke ali uske balkone podijelite u dva funkcionalna dijela, gdje ćete u jednom postaviti sto sa stolicama a u drugom ležaj gdje ćete moći da odmarate, čitate, slušate muziku.

Drveni namještaj za balkone je topao i udoban ali značajno će kraće trajati dok je željezni namještaj kvalitetniji, dugotrajniji ali i skuplji.

Pažljivo izaberite saksije (teglice). One su druga najznačajnija investicija. One će svakom balkonu dati konačni izgled, oblik i smisao. Prije nego što krenete u kupovinu odlučite kakve vam saksije trebaju, kojeg stila, veličine i boje. Nasumično kupovanje saksija nije pametna ideja. Nećete pogriješiti kupovinom saksija od terra cotte iako su nešto skuplje od plastičnih. Na balkonima ne preporučujemo saksije od teških materijala, a i ako ih kupite neka te saksije budu akcentne. Ako nemate iskustva u uzgoju cvijeća bazirajte se na ono koje ne zahtjeva mnogo brige. Samim tim smanjite i količinu saksija. U tom slučaju biće vam potrebno za manji balkon svega nekoliko saksija različitih veličina. Za uzgoj cvijeća na ogradi kupite žardinjere. Saksije koje planirate da držite na podu neka budu veće, ako su saksije velike planirajte da ispod njih stavite tanjire sa točkovima kako bi ih lako mogli pomjerati. Za cvijeće na stolu izaberite manje keramičke saksije. Birajte boju saksija koja će odgovarati temi vašega balkona. Na primjer, za skandinavski stil birajte jednobojne saksije u nekoj neutralnoj boji, za mediteranski stl birajte saksije boji terra cotte ili od tog materijala itd.

Odlučite se za biljke koje ća najbolje odgovarati vašim potrebama ali i navikama. Ako su vam potrebne biljke koje će vaš balkon sačuvati od radoznalih pogleda izaberite one sa visokim stabljikama ili neku od loza, npr. sikamora. Za loze će vam trebati ljestve po kojima će se penjati ili mreža od konopca. Budite slobodni da posadite agavu ili juku. Cvijeće na balkonu je ono što svaki balkon izdvaja. Neko zahtjeva povećanu pažnju, redovno zalijevanje, uklanjanje uvelih cvjetova i sl. Naučite kombinovati biljke u saksijama kako bi dobili ono najbolje od cvijeća. Ako ste neodlučni igrajte na sigurno, posadite petunije, begonije, pelargonije i sl.

Kada ste izabrali podove, namještaj, saksije i cvijeće ostaje vam samo da balkonu date svoj lični pečat. Sigurno nećete pogriješiti sa različitim fenjerima i lampionima koji mogu da imaju dvostruku ulogu. Preko dana su zanimljivi dekorativni predmeti a tokom noći će vaš balkon učiniti posebno interesantnim. Takođe nemojte zaboraviti na jastuke i prekrivače koji će vam dobro dođi kod svježih jutara i večeri. Zanimljive će biti i košarice u koje možete staviti saksije.