Izvor: akos.ba
Piše : Biljana Branković.

Pored obaveznog provjeravanja papira, veoma je važno provjeriti i od kog materijala je napravljena zgrada, kakav je položaj stana ili kakva je zvučna izolacija – prenosi proces.rs

Nekretnine koje su ušle u uži izbor za kupovinu obiđite nekoliko puta u različito doba dana, da biste sagledali neke važne faktore za život i provođenje vremena u stanu/kući:

1) svjetlost u različito doba dana
2) mogućnost provjetravanja
3) buka

Ukoliko posjedujete auto, mogućnost za parkiranje je veoma važno pitanje u većini gradova.

Bilo da kupujete stan ili kuću, dobro je popričati sa nekim raspoloženim stanarom/komšijom, svašta korisno se može saznati od starosjedilaca.

Zamolite prijatelja/poznanika arhitektu ili nekoga ko ima iskustva sa adaptacijama, da pogleda nekretninu za koju se odlučite, jer vam stručno lice može skrenuti pažnju na neke probleme kojih niste svjesni (npr. zastarjelost instalacija, ograničenja u planiranju novog rasporeda u stanu…), a koji bi kasnije mogli da dovedu do nepredviđenih troškova.

Ukoliko vam je mjesečni budžet “tjesan” i volite da strogo držite svoje fiksne troškove pod kontrolom – raspitajte se o visini računa. Također, provjerite sa vlasnikom da li postoje neke ugovorne obaveze sa operaterom kablovske televizije, telekomunikacija ili interneta, čija je važnost na snazi, jer ukoliko ne želite te usluge, morate se dogovoriti sa vlasnikom da to reguliše, jer vi bez njega to nećete moći.

Ako je u pitanju novogradnja

Najveći problem sa velikim brojem novogradnji je ušteda na izolacionim materijalima i opremi stanova, pa bi bilo dobro da sa stručnim licem provjerite prvenstveno da li je stan adekvatno termoizolovan, a onda i neke “sitnice”, koje vam kasnije mogu značajno umanjiti životni komfor – zvučna izolacija u tavanici (ukoliko stan iznad nije još uvijek useljen, probajte da zamolite nekoga da u njemu malo glasnije priča i žustro prošeta – oni koji čuju komšije znaće o čemu govorim), debljina zida između vašeg i susjednog stana (ukoliko su susjedi bučni ili nasilni, ovo može biti veliki problem).

Kod novogradnji se dešavaju različita odstupanja od projekta i urbanističkog plana, pa se može desiti da je zgrada nepropisno blizu susjednoj, pa obratite pažnju na to da li vam neko može zavirivati u tanjir, a da je pritom u svom stanu.

Međutim, ima i dobrih novogradnji i to ćete po cjeni kvadrata i opremljenosti zgrade/stambenog kompleksa ubrzo shvatiti. Pored nekih prednosti koje se odnose na bezbjednost i održavanje zgrade (24h portir, služba održavanja), savremeni kondominiumi su često građeni uz primjenu principa energetske efikasnosti (korišćenje solarne/termalne energije, bolja termoizolacija, korišćenje “sive” vode itd.), što može značajno uticati na smanjenje fiksnih mjesečnih troškova.

Ako je u pitanju stara gradnja

Kod kupovine stana u staroj gradnji najvažnije je što približnije procjeniti visinu ulaganja do stanja u kom želite nekretninu. Za to vam svakako treba pomoć stručnjaka, ali imajte na umu da na procjenjenu vrijednost ulaganja morate dodati 20 – 40%, zbog nepredviđenih troškova i promjena odluka u toku radova (čest je, recimo, slučaj da želimo da zamjenimo parket i uračunamo samo cjenu materijala i rada, a kada se stari parket skine, u starijim stanovima se najčešće ispostavi da je i podloga – cementna košuljica – propala i ne može da primi novi parket, pa se stara mora obiti, ukloniti i izliti nova, što predstavlja značajan novi trošak i produženje radova).

Instalacije – njihova snaga, tip i stanje – je jako važno ispitati. Mnogi stari stanovi i kuće imaju monofaznu struju, koja ne može da podnese opterećenje koje prave savremeni kućni aparati i mašine, pa je potrebno sve električne instalacije zamjeniti. Također, stare vodovodne i kanalizacione cjevi mogu biti truhle, pa ih je dobro zamjeniti.

Ono što je, takođe krupno pitanje, to je tip grijanja. Grijanje na struju ili plinske peći ne nose toplotni komfor karakterističan za centralno grijanje, porodice sa malom decom i starije osobe bi trebalo da ih izbjegavaju. Često se u starim zgradama stanari odlučuju na zamjenu instalacija i uvođenje centralnog grijanja, pa se i ta investicija u dogledno vrijeme može očekivati.

Ako kupujete stan za život porodice

Porodicama sa djecom ili parovima koji planiraju djecu, važno je da obrate pažnju na rute za šetnju i blizine zelenih površina, kao i prostore u kojima se grupe djece mogu bezbedno igrati. Također, obratite pažnju na javno osvjetljenje, ukoliko imate djecu, veoma je važno da je kraj dobro osvjetljen.

Važna su i blizina vrtića i škola, i eventualno sportskih, dječjih i kulturnih centara sa dobrom ponudom aktivnosti za djecu, da ne bi postala istinita šala da je “vožnja pola roditeljstva”.

U samoj zgradi je važno da postoji lift, ukoliko ste iznad drugog sprata, zbog dječjih kolica i ostalog koji roditelji svakodnevno nose.

Ako kupujete “devojački” ili “momački” stan

Ako ste u zrelim godinama ili ukoliko ste osjetljivi na buku i lakog sna – provjerite:
– ko živi u stanu iznad (mala deca prave buku, i ako niste u stanju da je tolerišete, bolje je da ne budete tu, nego da očekujete da djeca mirno sjede kod svoje kuće)
– saobraćaj u ulici (tramvaji i autobusi prave veliku buku)
– da li postoje neki pivredni/industrijski objekti ili zanatski pogoni u blizini
– da li postoje noćni klubovi u blizini (ponekad se teško vide sa ulice)
– nekome možda smeta graja iz školskog dvorišta/vrtića, provjerite ima li ih u komšiluku
Starijim osobama može smetati nedovoljan toplotni komfor, i zato bi trebalo da traže stan sa centralnim grijanjem.

Ako kupujete kuću

Kod kupovine kuće je važno da stručno lice provjeri krov (ako ništa na njemu nije rađeno više od 30 godina, vjerovatno vas u dogledno vreme čekaju veće investicije) – obratite pažnju da li postoji miris memle, i tragovi prokišnjavanja koji nisu zamaskirani. Probajte da dođete do projekta odnosno arhitektonskih crteža kuće, na kojima su ubilježene pozicije instalacija i konstruktivnih elemenata – to će vam biti od velikog značaja pri eksploataciji i održavanju kuće, i eventualnim radovima.
Probajte da saznate da li u kraju postoji problem podzemnih voda, a od prethodnog vlasnika koliko su stare vodovodne, kanalizacione i električne instalacije.