U spavaćoj sobi provodimo najviše vremena od bilo koje druge prostorije u domu. Iako većinu vremena spavamo, u spavaćoj sobi završavamo i započinjemo svoje dane. Organizovan, uredan i funkcionalno raspoređen prostor može Vam poboljšati raspoloženje kada trebate zaspati te pripremiti Vas za dobar početak kada se probudite.

U nastavku pogledajte kako da sami, lako i bez velikih troškova obnovite staru spavaću sobu.

Riješite se nepotrebnih stvari

Možda zvuči kao klišej, ali razvrstavanje nepotrebne odjeće, ukrasa i drugih dodataka prvi je i najvažniji korak. Odjednom ćete osjetiti kako je prostor prozračniji, a istovremeno ćete dobiti više mjesta. U spavaćoj sobi ostavite samo neophodne stvari i nekoliko sitnica koje će unijeti djelić vaše ličnosti u spavaću sobu. (npr. fotografije ili suveniri s putovanja)

Dajte zidovima novi izgled

Velikoformatna slika na zidu najbrži je i najjeftiniji način da sobu promijenite do neprepoznatljivosti. A koju temu slike odabrati? Bilo da odaberete fotografiju prirode, apstraktnu sliku ili svoj omiljeni poster, važno je da vas pogled na nju raduje.

Koncetrišite se na prozore

Kvalitetni dekori savršeno će dopuniti spavaću sobu i, prije svega, djelomično je izolirati od buke izvana. Ako imate krevet nasuprot prozora, posegnite za tamnim tekstilom koji će omogućiti nesmetan noćni san. Buku iz vana pomažu prigušiti slike ili tepisi na podu ili zidovima.

Pravilno osvjetljenje je temelj

U kojem god stilu želite imati spavaću sobu, rasvjeta je centar sobe. Osim toga, svjetlo ima velik uticaj na to kako se osjećamo. Luster i lampe u vašoj spavaćoj sobi trebaju imati sijalice u toploj nijansi. Prigušivači svjetla će također pomoći stvoriti ugodnu atmosferu prije odlaska u krevet. Oni vam omogućuju da mijenjate intenzitet svjetla po želji.

Udobnost je na prvom mjestu

Kvalitetan i udoban krevet najvažniji je komad namještaja. Ne štedite na njemu pri kupovini!

Ovisno o prostoru kojim raspolažete, bračne krevete možete pronaći u dimenzijama od minimalno 140×200 do 160×200 cm. Ako tražite više prostora i dodatnu udobnost, svakako se odlučite na veći krevet.

Prije nego što kupite krevet i madrac, računajte da na dimenzije madraca minimalno treba dodati šest do 10 cm, koliko obično zauzima okvir kreveta. Oko kreveta treba biti minimalna širina slobodnog prostora za prolaz 60, 75 cm.