Izvor: domzamene.com

Uređenje dječije sobe za mnoge može biti prilično izazovno i frustirajuće.

Želite ugoditi svom djetetu pa je urediti kako on želi, a opet morate paziti na sigurnost, neku Vašu estetiku, kvalitetu namještaja i namjenu, pa naravno i na finansije. Kako to sve uskladiti i kako je bez muke urediti, a da i Vi i Vaše dijete bude sretno? U nastavku Vam donosimo nekoliko savjeta!

Čak i mala djeca mogu i žele pomoći u odabiru slika na zidu, malih detalja ili posteljini. Mnogi će reći, kupite neutralnu posteljinu i dijete će je moći koristiti i sad i za 5 godina.

Da ok,  ali zar nije bolje dati im mogućnost odabira posteljine nego nečega što je uistinu trajno? Posteljina nije skupa i nećete osjetiti toliku promjenu u novčaniku ako kupite svake godinu jednu . Uostalom, pričamo o dječici od 3-10 godina koji možda žele imati svoje heroje i uzore u sobi. Osjećaju se sigurno i bezbrižno pa zašto im to onda ne bi priuštili?

Ako je Vaše najstarije dijete starije od 6 godina – tada možete razmišljati o krevetu na sprat. 6 godina je najmlađa preporučena dob za gornji krevet. Krevet na sprat će omogućiti više prostora za igranje, a većina djece je oduševljena !
Ako kasnije planirate dati svakome svoju sobu, najbolje je da kupite krevete koji se kasnije mogu razdvojiti na dva kreveta!

Ako je soba poprilično mala, razmislite o postavljaju tzv. galerije gdje možete staviti krevet, a ispod radni sto ili kutak za igru/čitanje/učenje. To ne mora nužno biti skupa investicija, uz pomoć muža/žene ili brata/sestre, prijatelja/prijateljice možete se odlučiti za DIY verziju i sami urediti dječju sobu.

Jedna od važnijih odluka pri samom početku uređenja dječje sobe je odabir boja. Dopustite djeci da pomognu izabrati boje.

Ako se dvoumite oko dječjeg izbora, odredite 3 po Vama moguće kombinacije i onda dajte djetetu da izabere. Dijete sretno i Vi sretni.

Siguran način za početak je odabir neutralne baze – na primjer, bijele ili sive – zatim dodati boju ili dvije po želji.

Tepisi su savršena polazna točka za dodavanje slojeva u dječju sobu. Jednostavnost je najbolji izbor kada se radi o dizajnu, pogotovo zbog hrpe igračaka. Ne samo da je lakše pronaći izgubljene heroje i princeze već se bolje slaže s ostatkom sobe. Budite sigurni da odaberete tepih koji je izdržljiv i koji se lako čisti.

Kao i u bilo kojoj drugoj sobi, izbor zavjesa u dječjoj sobi vrlo je važan. Za dječije sobe postoje dva jednostavna izbora.

Tamo gdje su zidovi neutralne boje, koristite zabavan uzorak ili jaku boju kako biste stvorili kontrast. Ako su na zidovima tapete s dizajnom, izaberite zavjese koje su malo suptilnije.

Napravite zabavni kutak!

Postoji toliki izbor zabavnih DIY projekata koje možete napraviti sami ili s djetetom. Jedan od njih je imitacija školske ploče po cijelom zidu. Zid će postati mjesto gdje djeca mogu izražavati svoju kreativnost i razvijati moždane vijuge. Može im služiti za igru, za učenje ili kao podsjetnik na neke obaveze. Čak i kada dijete poraste zid može biti odlična ideja. Što se tiče uklanjanja, jednostavno obojite zid.

Napravite kutak za čitanje!

Postavite neki mali udobni kutak gdje se može čitati u miru i zalutati u prekrasan svijet knjiga. Postavite beanbag na topli tepih i pored policu s knjigama. Dopustite dječici bezbrižno maštanje dok još možete. Vjerujte, vrijeme leti kao ludo…

Ako je u sobi dvoje djece različitih godina, savjet je da radne stolove ili područje za igru, ako možete, premjestite negdje drugo u domu.

Zašto? Starije dijete treba pisati domaću zadaću ili učiti, a mlađe se želi igrati. Jedno smeta drugome pa kako biste izbjegli svađe ili ne daj Bože ‘tučnjavu’ odredite mjesta za igru i mjesto za rad.